Dnevne novosti

Ženska fronta za radna i socijalna prava: ZOR diskriminira trudnice i rodilje

26.06.2014 07:20 ZAGREB, 24. lipnja 2014.(Hina) Ženska fronta za radna i socijalna prava upozorila je danas da se predloženim izmjenama Zakona o radu pogoduje poslodavcima nauštrb radnika, osobito žena, trudnica i rodilja te je pozvala Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i sve političarke da se hitno založe za zaštitu trudnica i rodilja od otkaza.

Ženska fronta zahtijeva od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ženskih struktura parlamentarnih stranaka da jasno stanu u obranu stečenih prava žena i ne dopuste donošenje Zakona o radu koji, ističu, uz potpunu fleksibilizaciju radnog zakonodavstva dodatno diskriminira trudnice i rodilje. "Podsjećamo pravobraniteljicu Višnju Ljubičić na njezinu nedavnu izjavu kako će se loša rješenja predloženog ZOR-a prelomiti na leđima žena. Upravo tome i svjedočimo jer se ZOR-om neskriveno pogoduje isključivo poslodavcima", ističu.

"Zaštita trudnica od otkaza, kao i njihovo apsolutno pravo na povratak na isto ili slično radno mjesto po porodiljnom dopustu tradicionalno spadaju pod ljudska prava. Hrvatskim ZOR-om sva se ta prava nedvosmisleno ukidaju", upozorila je Ženska fronta. Dosadašnja zakonska rješenja osiguravala su da nakon rodiljnog, posvojiteljskog i drugih dopusta radnik ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije dopusta. Novim ZOR-om uvedena je mogućnost davanja otkaza „ako poslodavac nije u mogućnosti radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ili ako radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu“, kaže se u priopćenju uz ocjenu da se takvim propisom uvodi mogućnost otkazivanja ugovora o radu bez ikakvog objašnjenja "onim ženama koje su imale sreće da su uspjele zadržati posao tijekom trudnoće i porodiljnog dopusta".

Ženska fronta ponavlja da bi ugovor na određeno vrijeme trebao biti iznimka pri zasnivanju radnog odnosa i prijelazni oblik zapošljavanja, a ne pravilo te ističe da upravo suprotno novi ZOR osnaživanjem nesigurnih oblika rada dodatno otežava položaj trudnica. Poslodavac trudnicu nije dužan zadržati na radu nakon što je isteka rok na koji je ugovor sklopljen, pa Fronta zahtijeva da se svim zaposlenim trudnicama zakonski osigura produljenje ugovora do isteka svih prava za vrijeme trudnoće, porodiljnog i roditeljskog dopusta.

Navode podatke Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova po kojima je u 2012. godini 92 posto novopotpisanih ugovora bilo na određeno vrijeme te naglašavaju da je posebno težak položaj trudnica i majki zaposlenih na određeno vrijeme. Prema podacima Pravobraniteljice, oko 90 posto novozaposlenih žena radi na određeno vrijeme; 64,9 posto tih žena je u fertilnoj dobi, a 43,4 posto je bez djece, iako ih želi imati. Kao najčešću vrstu spolne diskriminacije (temeljem trudnoće i obaveza prema djeci), njih čak 34,1 posto navodi neproduživanje ugovora o radu. Od 176 ispitanica koje su se našle u situaciji u kojoj im nije produžen ugovor o radu, njih 63,6 posto smatra kako im je poslodavac uskratio produženje ugovora jer su zatrudnjele ili koristile rodiljna prava. Rad na određeno vrijeme i slični nesigurni oblici rada posebno diskriminiraju žene na temelju trudnoće i majčinstva, zaključuje Fronta.

Uz dokidanje prava na pristojan život od rada, prava na slobodno vrijeme i kredit, novi ZOR de facto dokida i pravo na zasnivanje obitelji, kaže se u današnjem priopćenju Ženske fronte objavljenom, kako navode, nakon uvida u konačnu verziju prijedloga upućenog na Vladu. Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila konačni prijedlog izmjena Zakona o radu kojim se, kako je rečeno, nastoji prilagoditi hrvatsko tržište rada okolnostima gospodarske krize kako bi bilo fleksibilnije, omogućilo lakše zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta.