Dnevne novosti

Počinje provedba prvog projekta stambenog zbrinjavanja

24.06.2014 07:11 ZAGREB, 23. lipnja 2014.(Hina), Polaganjem kamena temeljca za stambenu zgradu za 29 obitelji u Korenici u utorak će početi konkretna realizacija prvog projekta stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP), kazala je u ponedjeljak u Zagrebu predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Mirela Stanić Popović, ističući da je Hrvatska prva država sudionica tog programa koja je započela s provedbom projekata.

Hrvatska je prva zemlja partner u regiji kojoj su odobrena i uplaćena financijska sredstva iz fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u svibnju ove godine, čime je pokrenut postupak realizacije prvog projekta - izgradnje višestambene zgrade za 29 obitelji u općini Korenica, kazala je Stanić Popović. Početak radova u Korenici obilježit će se u utorak svečanim polaganjem kamena temeljca za stambenu zgradu, uz prisustvo predstavnika donatora, međunarodne zajednice, lokalnih vlasti i obitelji korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 1,398 milijuna eura, od čega 25 posto financira Hrvatska, a ostatak donatori kroz Fond regionalnog programa. Od tog iznosa uplaćena je prva tranša od 315.000 eura, kazala je.

Stanić Popović je potpisala u ponedjeljak u Zagrebu s viceguvernerom Razvojne banke Vijeća Europe Apoloniom Ruiz-Ligerom dva sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte stambenog zbrinjavanja izbjeglica i interno raseljenih osoba kojima je predviđena gradnja dviju stambenih zgrada u Kninu za 40 obitelji i kupnja 101 stana ukupne vrijednosti od više od devet milijuna eura. Sporazumi su potpisani na završetku 4. sastanka Upravljačkog odbora i sedme Skupštine donatora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) održanog u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Projekti se odnose na izgradnju dviju višestambenih zgrada u Kninu za 40 obitelji, vrijednih 3,475 milijuna eura, te kupnju stanova za 101 obitelj u vrijednosti 5,717 milijuna eura, a njihova se realizacija očekuje uskoro, kazala je. Namijenjeni su stambenom zbrinjavanju izbjeglica iz BiH smještenih u objektima organiziranog smještaja u Hrvatskoj te povratnicima, bivšim nositeljima stanarskog prava.

"Nadamo se da će dobra praksa realizacije projekata iz programa stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj biti model i ostalim zemljama partnerima u regiji i da ćemo zajedno doprinijeti konačnom i trajnom rješenju problema stambenog zbrinjavanja preostalih izbjeglica i povatnika", istaknula je Stanić Popović. Kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja planira se osigurati trajna stambena rješenja za 74.000 osoba odnosno 27.000 obitelji u pet godina, za što je potrebno 584 milijuna eura. U Hrvatskoj se planira stambeno zbrinuti 3541 obitelj odnosno 8529 ljudi, za što je potrebno 119,7 milijuna eura.

Uz spomenuta tri projekta, planira se i realizacija projekta rekonstrukcije "Stare bolnice" u Dom za starije i nemoćne osobe u Glini za 75 osoba, ukupne vrijednosti 4,831 milijuna eura. Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RHP) zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije utemeljena zajedničkom deklaracijom koju su potpisali ministri vanjskih poslova zemalja partnera u Beogradu 2011. Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) pri kojoj je osnovan i Fond regionalnog programa kroz koji se donatorska sredstva alociraju partnerskim državama. Udio Hrvatske u provedbi projekata iznosi 25 posto. Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu 24. travnja 2012. međunarodna zajednica obećala je 261 milijuna eura za taj program, od čega je EU obećao 230 milijuna, a preostalih 31 milijuna obećalo je 13 zemalja: SAD, Norveška, Njemačka, Italija, Švicarska, Danska, Turska, Luksemburg, Cipar, Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka.

Skupština donatora RHP-a odobrila je 2013. ukupno 12 projekata u četiri partnerske zemlje, za što će one dobiti više od 61 milijun eura. Hrvatskoj je od tog iznosa namijenjeno 11,6 milijuna eura, BiH 14,7 milijuna, Crnoj Gori 10,1 milijuna, a Srbiji 24,5 milijuna eura. Ove godine počinje provedba prva četiri projekta, a početkom gradnje u Korenici Hrvatska je po tome prva među zemljama partnerima. Do sada je odabrano više od polovice korisnika ta četiri projekta odnosno oko 250 obitelji. Na sastanku Upravljačkog odbora RHP-a bilo je riječi i o nedavnim katastrofalnim poplavama u regiji. Predstavnik Europske komisije Schumann Hitzler, direktor za IPA strategiju i regionalnu suradnju iz Opće uprave za proširenje, najavio je tim povodom održavanje međunarodne donatorske konferencije za žrtve poplava 16. srpnja u Bruxellesu. Idući sastanak Upravljačkog odbora RHP-a održat će se 20. studenoga u Parizu.