Dnevne novosti

HAKOM postao Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti

20.06.2014 07:02 ZAGREB, 19. lipnja 2014.(Hina), U četvrtak, stupanjem na snagu novog Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga te izmjena i dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama ustrojeno je jedinstveno nacionalno regulatorno tijelo za regulaciju tržišta elektroničkih komunikacija, tržišta poštanskih usluga i tržišta željezničkih usluga – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

Nacionalni mrežni regulator nastao je pripajanjem Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga (ARTZU) Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), a zadržao je skraćeni naziv HAKOM zbog prepoznatljivosti, priopćeno je u četvrtak iz HAKOM-a. Pripajanjem se osim racionalizacije očekuje i odgovarajući sinergijski učinak poput onoga koji se odvijao tijekom liberalizacije tržišta poštanskih usluga.

Iako su kao mreže u tehničko-tehnološkoj domeni različite, djelatnosti elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga u pravnom i ekonomskom pogledu dostizanja održivog tržišnog natjecanja su podudarne. Sve navedene usluge se temelje na mrežama koje je nekoć gradio i održavao monopolist u vlasništvu države, a dugogodišnje iskustvo i znanje pri liberalizaciji tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga bit će od pomoći u liberalizaciji tržišta željezničkih usluga kao trećeg gospodarskog sektora koji je u regulatornom pogledu u djelokrugu rada i nadležnosti HAKOM-a , navodi se u priopćenju.