Dnevne novosti

Vlada: institucionalni okvir za korištenje EU fondova do 2020.

20.06.2014 07:16 ZAGREB, 18. lipnja 2014. (Hina), Vlada je u srijedu na sjednici prihvatila prijedlog zakona kojim se uspostavlja institucionalni okvir za korištenje strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije (EU) u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine, a koji predstavlja pravni temelj za dodjeljivanje funkcije pojedinim nacionalnim tijelima za upravljanje i kontrolu korištenja tih fondova.

Zakonskim se prijedlogom utvrđuju strateški i programski dokumenti na temelju kojih će se koristiti Europski strukturni i investicijski fondovi (ESI), kao i sustav upravljanja i kontrole za svaki od programskih dokumenata, tj. za operativne programe, programe teritorijalne suradnje te programe za ribarstvo i ruralni razvoj.

Ovaj je zakonski prijedlog u saborsku proceduru upućen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je njegovo donošenje nužno najkasnije u srpnju ove godine, kako bi se sredstva iz alokacija za razdoblje od 2014. do 2020. mogla početi trošiti što prije. Do 2020. godine vrijedit će i danas prihvaćena Strategija razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj, koja se, prema riječima ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, temelji na rezultatima prethodne strategije, od 2010. do 2013. godine, kao i iskazanim interesima hrvatskih poduzetnica.

Kao jedan od temeljnih ciljeva strategije, Maras je pritom istaknuo promjenu omjera muškaraca i žena na čelnim pozicijama u poduzetništvu s trenutnih 1 naprama 2,24, na 1 naprama 1,86 u 2020. godini, a za provedbu strategije osnovana je i međuresorna radna skupina za koordinaciju provedbe. U saborsku proceduru poslan i prijedlog izmjena zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojim se, među ostalim, omogućava osnivanje braniteljskih socijalnih zadruga, kao jednog od instrumenata za rehabilitaciju branitelja i članova njihovih obitelji. Predloženim izmjenama zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara pak najviše vrijeme trajanja koncesije na kulturnim dobrima povećava s dosadašnjih 50 na 99 godina, kao i u slučaju svih ostalih koncesija.

Novine iz konačnog prijedloga zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi bi pak, prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, trebale predstavljati još jedan korak u reformi, modernizaciji i informatizaciji javne uprave, nakon nedavno pokrenutog projekata "e-građani". Vlada je odobrila i državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za kredit u iznosu od 300 milijuna kuna za projekt Opće bolnice Pula. Time je, kako je istaknuo ministar financija Boris Lalovac, jamstvima u potpunosti pokriven taj 600 milijuna kuna vrijedan projekt.

Inače, na  su sjednici Vlade po prvi put sudjelovali i novi ministri zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta, Siniša Varga i Vedran Mornar, koji su u Banske dvore dvore došli neposredno nakon što im je u Hrvatskom saboru izglasano povjerenje.