Dnevne novosti

Ministri pravosuđa Hrvatske i Crne Gore najavili potpisivanje memoranduma o suradnji

17.06.2014 07:18 ZAGREB, 16. lipnja 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Duško Marković poručili su sa susreta u Zagrebu da su izuzetni međudržavni odnosi Hrvatske i Crne Gore dodatno osnaženi uspješnom pravosudnom suradnjom koja će biti označena skorim potpisivanjem Memoranduma o suradnji dvaju ministarstava.

Tim Memorandumom razradit će se modeli izravne međusobne podrške na planu daljnjeg jačanja pravosuđa u okviru šireg programa europskih integracija Crne Gore, suglasili su ministri Miljenić i Marković. Zahvalivši hrvatskom ministru na sve aktivnijoj ulozi Hrvatske u regiji Zapadnog Balkana, ali prije svega na stalnoj razmjeni iskustva iz eurointegracijskog pregovaračkog procesa, posebice u području reforme pravosuđa, Marković je naglasio kako je to izuzetno dragocjeno za Crnu Goru "zbog uspješnosti hrvatske pravosudne reforme, ali i suštinske bliskosti pravnih sistema".

Posebna tema sastanka dvojice ministra bio je rad Mješovite komisije za rješavanje imovinskih i drugih srodnih pitanja između dvije zemlje. Budući da se ministri nalaze na čelu te mješovite komisije, zajednički je utvrđeno da između dvije države nema otvorenih pitanja te da je većina pitanja u radu Komisije uspješno razriješena. Načelno je, za jesen, dogovoren sljedeći sastanak Komisije na kojem će jedna od tema biti i školski brod Jadran.

Ministri Miljenić i Marković osvrnuli su se na važnost suradnje dvije tužiteljske organizacije u Hrvatskoj i Crnoj Gori na području procesuiranja ratnih zločina, između ostalog, u predmetu Morinj te su poslali zajedničku poruku da svaki ratni zločin bez obzira na čijem se teritoriju dogodio mora dobiti zadovoljavajući sudski epilog, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa RH.

"Interes Republike Hrvatske je da se procesuiraju svi ratni zločini. Policije i tužiteljstva dvaju zemalja moraju neposrednije surađivati na tom zadatku, jer smatramo da se sve ratne traume moraju zatvoriti", rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.