Dnevne novosti

Zmajlović: od 24. srpnja mora se omogućiti razvrstavanja otpada

16.06.2014 07:18 ZAGREB, 13. lipnja 2014.(Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da od 24. srpnja gradovi i općine moraju građanima omogućiti razvrstavanja sedam iskoristivih komponenti otpada - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnog i glomaznog otpada te poručio da o odgodi nema govora.

"Mi prijelazno razdoblje odgode imamo od 2005. godine, od prvog dana kada je stari Zakon donesen i nakon gotovo deset godina smo se našli u poziciji da se gotovo ništa nije učinilo", istaknuo je. Rekao je da su svi gradovi i općine imali dovoljno vremena i novca na raspolaganju da se s tim projektima krene te da će od 24. srpnja do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije. Istaknuo je da će sankcije za gradove i općine biti od 100.000 do 300.000 kuna. "Naravno da ne možemo očekivati da će do 24. srpnja kada ističe taj rok, da ćemo se svi probuditi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata", poručio je.

Rekao je da se u velikim gradovima ne može taj sustav uvesti u samo mjesec dana već za to treba vrijeme, najmanje godinu dana te da je bilo važno na vrijeme krenuti. Istaknuo je kako su im važni kriteriji da gradovi i općine imaju plan gospodarenja otpadom, da počnu uvoditi sustav, nabave opremu, provedu pilot projekte te onda potpuna implementacija. Pojasnio je da je postavljanje "zelenih otoka" početak uspostave sustava, a sljedeća faza je omogućiti građanima ispred kućnog praga odvajanje otpada i da im cijena sakupljanja otpada bude formirana na način da prevladavajući kriterij bude količina, odnosno volumen otpada, dakle da postoji ekonomska motivacija građana za odvojeno sakupljanje otpada.

Istaknuo je da će se gradovi i općine nakon 24. srpnja naći u različitim stadijima uspostave sustava i bit će onih koji nisu napravili apsolutno ništa i onih koji su krenuli i koji su u procesu i koje će posebno pratiti. Zmajlović je podsjetio da je novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom stupio na snagu 23. srpnja prošle godine te naglasio kako je potrebno uvesti primarnu selekciju otpada kako bi Hrvatska ostvarila preuzetu obavezu da do 1. siječnja 2015. uvede odvojeno sakupljanje otpada s ciljem recikliranja.

Rekao je da je potpuni nedostatak političke volje doveo do toga da je 2011. bilo samo 40-ak gradova i općina koji su imali neki oblik razvrstavanja otpada, a od stupanja na snagu Zakona, od srpnja prošle godine pa do kraja svibnja ove godine 223 gradova i općina je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zatražilo sufinanciranje za projekte primarne selekcije otpada koji su vrijedni 337 milijuna kuna.

Zmajlović je istaknuo kako to pokazuje da se zaista nešto dogodilo u zadnjih godinu dana i da te brojke bude optimizam da se u Hrvatskoj stvari pokreću. Podsjetio je da cilj da Hrvatska sa 1. siječnjem 2020. reciklira najmanje 50 posto komunalnog otpada, a do kraja 2018. u Hrvatskoj je potrebno zatvoriti odlagališta otpada i uspostaviti centre za gospodarenje otpadom.