Dnevne novosti

Vrhovni sud donio pravomoćnu presudu Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL

16.06.2014 07:14 ZAGREB, 13. lipnja 2014.(Hina), Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, a neslužbeno se doznaje da je potvrđena prvostupanjska osuđujuća presuda dok je desetogodišnja zatvorska kazna umanjena na 8,5 godina.

"Odluka je sa spisom danas dostavljena prvostupanjskom sudu, a sadržaj odluke s obrazloženjem bit će objavljen na web-stranici Vrhovnog suda Republike Hrvatske nakon primitka obavijesti prvostupanjskog suda o njenom otpremanju strankama", objavio je poslijepodne Vrhovni sud. Na prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, donesenu u studenom 2012. žalili su se obrana i tužiteljstvo, a Vrhovni je sud njihove argumente saslušao na javnim sjednicama krajem ožujka i početkom travnja. I dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtjevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. No, u opsežnom obrazloženju Turudić je naveo da su Sanaderovim nedjelima pridonijeli i njegovi suradnici iz Vlade i Predsjedništva HDZ-a. Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u žalbi su tvrdili da bi ta presuda trebala biti pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.

Uskok je, pak, u svojoj žalbi ustvrdio da je Sanaderu izrečena preblaga kazna jer je najviše državne funkcije iskoristio za vlastiti, a ne državni interes. Isti dan kada je Vrhovni sud otvorio presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL Uskok je podigao optužnicu protiv Hernadija, kojega tereti za davanje mita Sanaderu, što je obrana protumačila kao pritisak na sud. Ipak, zagrebački Županijski sud ovoga je tjedna tu optužnicu potvrdio i odlučio da će se Hernadiju koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, suditi u odsutnosti.

Nakon presude u slučajevima Hypo i Ina-MOL Sanader je, zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih dužnosnika, nepravomoćno osuđen za izvlačenje državnog novca i punjenje HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media. Sanaderu se, osim toga sudi i za primanje mita u slučaju Planinska, u srpnju bi mu trebalo početi novo suđenje u slučaju HEP-Dioki, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna potičući tadašnju upravu da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.