Dnevne novosti

Sabor: HDZ i HDSSB protiv Zakona o jedinstvenu tijelu vještačenja

12.06.2014 07:22 ZAGREB, 11. lipnja 2014.(Hina), Saborski zastupnici HDZ-a i HDSSB-a usporotivili su se donošenju Zakona o jedinstvenu tijelu vještačenja tražeći da se iz tog zakona izuzmu invalidi Domovinskog rata, a prijedlog zakona poduprli su zastupnici SDP-a i HNS-a, ocjenjujući da će novim zakonom taj sustav biti pravedniji, efikasniji i jeftiniji.

Zastupnici HDZ-a i HDSSB-a zatražili su i da taj zakon ide u treće čitanje. Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš rekla je da je zakon rezultat potrebe izradbe jedinstvenih kriterija utvrđivanja invaliditeta. Jedinstveno tijelo vještačenja djelovalo bi kao ustrojstvena jedinica Zavoda za vještačenja, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koja bi funkcionirala na razini Republike Hrvatske s ispostavama na područnoj i lokalnoj razini. Sporiš je kazala i da će metodologija utvrđivanja invalidnosti sadržavati jedinstvenu listu oštećenja, a svojom posebnom uredbom odredit će je Vlada.

Navela je i da je analiza postojećeg stanja pokazala da je do sada u sustavima vještačenja honorarnih i zaposlenih vještaka troši godišnje 43,4 milijuna kuna za oko 14.0000 predmeta vještačenja, dok se procjenjuje da bi uspostavom jedinstvenog tijela vještačenja troškovi istog broja provedenih vještačenja godišnje iznosili oko 38 milijuna kuna. Sporiš je rekla i da će sve stručnjake koji su do sada bili zaposleni u pojedinim sustavima vještačenja preuzeti jedinstveno tijelo vještačenja. Navela je da se sada samo u sustavu socijalne skrbi za vještačenja koristi više od 900 honorarnih vještaka što u velikoj mjeri dovodi u pitanje kvalitetu i ujednačenost nalaza i mišljenja.

"Samo na honorare vještacima u tri sustava, onom socijalne skrbi, branitelja i zdravlja godišnje se troši oko 19 milijuna kuna", kazala je Sporiš. Poduprijevši predloženi zakon uime kluba SDP-a Tatjana Šimac-Bonačić rekla je da bi se osnivanjem jedinstvenog tijela vještačenja, umjesto sadašnjih šest tijela, vještačenje provodilo na jednom mjestu i na taj način bi se smanjili troškovi i svi bespotrebni administrativni procesi. Smatra da će zakon omogućiti da će invalidi imati jedan nalaz, jedno i jedinstveno mišljenje jedinstvenog tijela vještačenja s kojim će ostvariti svoja prava u različitim sustavima.

Prijedlog zakona podržao je i HNS-ovac Petar Baranović rekavši da u stvarnom životu nema razlike između nečijeg gubitka desne ili lijeve ruke, izgubljenih očiju, potpune ili djelomične oduzetosti. "Neki su tu tragediju u životu doživjeli žrtvujući sebe da bi imali urednu državu. Neki su to doživjeli u svakodnevnom civilnom životu, u saobraćaju, nesreći ili drugdje, a neki obavljajući poslove kao npr. vatrogasci, željezničari, ribari ili šoferi kamiona u saobraćajnim nesrećama", kazao je. To je izazvalo više replika HDZ-ovih zastupnika nezadovoljni usporedbom strahota koje su branitelji doživjeli u Domovinskom ratu s nesrećama u prometu ili sportu.

Podsjetivši da se protiv predloženog zakona izjasnio i saborski Odbor za veterane, Josip Đakić je uime Kluba HDZ-a rekao da nemaju ništa protiv da se tim zakonom objedini jedinstveno vještačenje za stradale u prometu, sportu, na poslu ili stradale od rođenja, ali da se iz njega trebaju izuzeti hrvatski ratni invalidi. Istaknuo je da u predloženi zakon nisu stavljena mjerila i kriteriji po kojima će se provoditi vještačenja. "Oni nisu stavljeni ni u zakon, oni nisu apsolutno priređeni ni po stručnim i ekspertnim timovima i oni su zapravo još uvijek mrtvo slovo na papiru", rekao je Đakić.

Neslaganje s predloženim zakonom je uime HDSSB-a izrazio i Boro Grubišić pobojavši se da bi metodologijom, koju bi svojom posebnom uredbom donijela Vlada, zakinuti ostati invalidi Domovinskog rata. U završnom obraćanju Sporiš je rekla da jedinstveno tijelo vještačenja neće ulaziti u stečena prava branitelja i stečene postotke invalidnosti, već će se samo tražiti očitovanja o zdravstvenom stanju u slučaju zdravstvenog pogoršanja. "Postotak se može samo povećati ili ostati isti", kazala je Sporiš. Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ rekla je da se tim zakonom neće dirati nikakva stečena prava hrvatskih branitelja već će oni i dalje primati osobnu invalidninu, ortopedski dodatak te dodatak za njegu i pomoć.

Navela je i da nema više novih priznavanja statusa na osnovi bolesti kazavši da je na liječničkim povjerenstvima 1700 zahtjeva. "Samo oni koji svake dvije godine budu podnosili zahtjev za novo oštećenje organizma mogu dobiti veći postotak oštećenja organizma ukoliko je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja", kazala je. Nađ je istaknula i da se po službenoj dužnosti ne mogu raditi nikakve revizije i utvrđivati manji postotci oštećenja organizma ili utvrđivati prestanak statusa hrvatskog ratnog invalida s osnova postojećeg zakona. Sabor je završio večerašnji rad.