Dnevne novosti

Sabor o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi

12.06.2014 07:24 ZAGREB, 11. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor sjednicu će nastaviti Konačnim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi.

Za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi predložen je hitni postupak, a podržali su ga saborski odbori za zakonodavstvo te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi uz ostalo predlaže se obustavljanje preostalih sudskih i ovršiteljskih sporova koji se vode u vezi s povratom imovine vlasnicima u čiju imovinu su ulagali sredstva privremeni korisnici.

Zakonom se žele okončati i sporovi između vlasnika objekata i privremenih korisnika kojima su ti objekti dodijeljeni privremeno u posjed i na korištenje. Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina podržao je donošenje izmjena i dopuna Zakona jer su se u njegovoj provedbi pojavljivali brojni problemi, a koji su među ostalim dovodili u pitanje i ostvarivanje pojedinih Ustavom RH zajamčenih prava građana. Pokrenute su brojne tužbe i vode se sporovi, a neki od sporova traju i po više od deset godina.

Osobito oni pokrenuti u vezi s povratom vlasnicima imovine koja je predana na privremeno korištenje, a privremeni korisnici su bez dopuštenja vlasnika ili države vršili intervencije na korištenoj imovini. Brojni sporovi pojavili su se vezano i uz provedbu pojedinih zakonskih odredbi kojima su uređena prava i obveze u postupku ostvarivanja prava na obnovu i stambeno zbrinjavanje, te propisana ograničenja pri korištenju sredstava za te namjene.

Zbog toga rastao je i broj predstavki i pritužbi građana institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i radnim tijelima Sabora. Ne mali broj tih predmeta završio je i pred Europskim sudom za ljudska prava.