Dnevne novosti

Van Rompuy: prvo program, a onda tražiti osobu koja će ga provesti

11.06.2014 07:12 BRUXELLES, 10. lipnja 2014.Hina, Europska unija mora najprije usuglasiti program za sljedećih pet godina i tek onda izabrati predsjednika Europske komisije koji će to provesti i tu nije riječ o sukobu između Njemačke i Velike Britanije, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

"Ovo nije sukob između Njemačke i Velike Britanije", rekao je Van Rompuy odgovarajući na pitanje novinara o izboru novog predsjednika Europske komisije. Van Rompuy je pri tom spomenuo mogućnost odlučivanja kvalificiranom većinom. Iako ta mogućnost postoji još 1999. sa stupanjem na snagu Amsterdamskog ugovora, ona do sada nije korištena i od tada je u dva navrata Europsko vijeće imenovalo predsjednika Komisije konsenzusom.

"Svi mi moramo naći rješenje ne samo oko imenovanja predsjednika Komisije, a tu odluku trebamo donijeti kvalificiranom većinom, ako ne ide drukčije. Sljedećih mjeseci moramo također naći nasljednike za predsjednika Europskog vijeća, Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i drugih. Međutim, umjesto da se usredotočimo na imena i osobe, mislim da je naša prva zadaća fokusirati se na sadržaj: kakvu Uniju trebamo za sljedećih pet godina", rekao je Van Rompuy. "Prije nego što odlučimo o imenima, moramo se, barem na razini Europskog vijeća, a siguran sam da će se rasprava o tome voditi i u Komisiji i Parlamentu, dogovoriti o pravcu kojim želimo ići i onda tražiti osobe koje su sposobne provesti i primjeniti taj program", dodao je Van Rompuy.

Van Rompuy je dobio mandat od čelnika država članica da obavi potrebne konzultacije oko imenovanja budućeg predsjednika Europske komisije. Europski parlament, odnosno sve najvažnije političke skupine složile su se da za novog predsjednika Komisije treba biti izabran Jean-Claude Juncker, kandidat Europske pučke stranke.

Tome se u prvom redu protivi Velika Britanija, koja osporava proces izbora kakav zagovora Europski parlament, ali i Jean-Clauda Junckera, kojeg ocjenjuje osobom koja ne može provesti potrebne reforme u Uniji. Britanski premijer David Cameron ima potporu još nekih čelnika, ali većina u Europskom vijeću podržava Junckera, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je u utorak u Švedskoj, gdje se sastala s premijerima Švedske, Britanije i Nizozemske, koji se protive Junckerovu izboru, ponovila svoju potporu bivše luksemburškom premijeru.