Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

12.4.2019

Most: Racionalizacija ne smije ići na štetu kvalitete obrazovanja

Izvor: HINA

ZAGREB, 11. travnja 2019. (Hina) - Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista u četvrtak je zapitao u čemu je smisao ukidanja 174 škole i kakve se uštede time planiraju postići, upozoravaju da je obrazovni sustav dužan osigurati jednake uvjete za svu djecu u Hrvatskoj i da racionalizacija ne smije ići na štetu kvalitete obrazovanja. 

Zanima ih i što ta vijest znači za područne škole, posebno za slavonske općine u kojima su već ugašeni područni i matični uredi te pitaju tko će se vratiti u ta mjesta ako nemaju osnovnu infrastrukturu za život."Brojni profesori, učitelji i stručni službenici pitaju se ima li istine u informaciji o ukidanju 174 škole, te kakve i kolike uštede se time planiraju postići. Racionalizacija nipošto ne smije ići na štetu kvalitete obrazovanja, a dostupnost obrazovnih ustanova na štetu djece", upozorio je Marko Sladoljev. Čudna mu je i odluka Vlade da povećava iznos za političku izbornu promidžbu, a istovremeno štedi na omogućavanju jednakog obrazovanja za sve.

Sonja Čikotić smatra kako je očito da je cijeli projekt reforme obrazovanja nepripremljen i da se o racionalizaciji mreže škola trebalo govoriti prije eksperimentalnog pokretanja škole za život. "Ova Vlada i ministrica obrazovanja idu iz eksperimenta na eksperiment, a Hrvatska i djeca su im pokus", ocijenila je Čikotić te podsjetila da je najavljeno zatvaranje 16 matičnih škola u Vukovarsko-srijemskoj i čak 22 škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Panenić: U Slavoniji zatvaraju urede i škole, a organiziraju sajmove za zapošljavanje na Jadranu  

"Ako se zatvaraju matične škole i mijenjaju status u područne škole, što će se dogoditi sa školama koje danas imaju status područnih škola? U Hrvatskoj imamo 1009 područnih škola, čak 331 nalazi se na području pet slavonskih županija. Što će biti s tim ruralnim područjima ako im se ugase škole, a s njima i život mjesta?“, zapitala je zaključivši kako je očit izostanak međuresorne suradnje, posebice s Ministarstvom za demografiju, obitelj i mlade koje još nije donijelo Strategiju demografske revitalizacije.

Tomislav Panenić mišljenja je da "Vlada Andreja Plenkovića od Slavonije, Baranje i Srijema želi napraviti karikaturu". "Zatvaraju nam matične urede, poštanske urede, škole, a glavna mjera im je organiziranje sajmova za zapošljavanje radnika na Jadranu u turističkoj sezoni. Zar stvarno Vlada misli da će nakon što je sve to zatvoreno ljudi željeti zasnivati obitelj i planirati budućnost u Slavoniji? Nakon Projekta Slavonija, Baranja, Srijem ostat će rad za minimalac i slanje djece u škole udaljene desetke kilometara", poručio je Panenić. 

Po njemu, Vlada time poručuje da su Slavonija, Baranja i Srijem manje vrijedna područja pa je najbolje da svi vikendom postanu sobarice u hotelima. Ili ćemo, zaključuje, postati još jedan neuspješni projekt koji će Plenković predati Kinezima koji će naseliti područje Slavonije i baviti se onime čime naš narod očito ne može.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite