Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

12.7.2018

Ministarstvo poljoprivrede: Od jeseni novi model školske sheme

Izvor: HINA

ZAGREB, 11. srpnja 2018. (Hina), Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da će se od jeseni primjenjivati novi model školske sheme, prema kojem bi, umjesto škola, osnivači školskih ustanova iskazivali interes za sudjelovanje u shemi, a proširila bi se i lista prihvatljivih proizvoda. 

Prijedlog novog pravilnika o školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih trenutno je u javnom savjetovanju, koje će trajati do 24. srpnja, a novi bi se model primjenjivao od jeseni. 

Prema novom modelu, umjesto škola, osnivači školskih ustanova (jedinice lokalne ili regionalne samouprave te druge pravne ili fizičke osobe) će iskazivati interes za sudjelovanje u shemi čime će se škole administrativno rasteretiti, a proces pojednostaviti, što će omogućiti uključivanje još više školaraca u shemu, navodi se u priopćenju Ministarstva. 

Novim modelom proširuje se i lista prihvatljivih proizvoda pa će, uz breskve, nektarine, šljive, jabuke, kruške, mrkvu i rajčicu, školarci dobivati i marelice, trešnje, dunje, bobičasto voće, agrume, repu, ciklu crni korijen, celer, rotkvu i sl., a u mliječne se proizvode uvodi i mlijeko za piće bez laktoze.

Shema školskog voća se provodi od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U prošloj (2017./2018.) školskoj godini u školskoj shemi je sudjelovalo 1.060 škola, 401.800 učenika i 104 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura, ističu iz Ministarstva."Školska shema važan je čimbenik stjecanja zdravih prehrambenih navika naše djece.

Osim besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda ova shema ima i edukativni karakter jer predviđa posjet lokalnim proizvođačima hrane. Putem sheme školama je omogućeno iskoristiti prednosti kratkog lanca opskrbe kako bi naši školarci imali najsvježije i najkvalitetnije domaće proizvode", ističe potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz Ministarstva najavljuju da će od 25. kolovoza do 25. rujna na internetskoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju biti objavljen javni poziv na kojemu će osnivači škola moći iskazati interes za sudjelovanje u školskoj shemi. Dobavljači će moći iskazati interes za sudjelovanje u školskoj shemi na javnom pozivu tijekom cijele školske godine.

Razdoblje provedbe školske sheme pomaknut će se za mjesec dana te će škole moći započeti s raspodjelom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od 15. listopada. Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda odvijat će se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave u skladu sa školskim kalendarom tijekom razdoblja provedbe školske sheme.

Novim modelom školske sheme predviđeno je da će škole odabirati dobavljača, ugovarati nabavu, imati mogućnost odabrati kvalitetne proizvode iz lokalnog okruženja, moći nabavljati svježe sezonsko voće i povrće te raspodijeliti učenicima najkvalitetnije voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode.

Također, osnivači škola će iskazati interes za sudjelovanje u školskoj shemi na javnom pozivu i podnositi zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Iz Ministarstva podsjećaju da je od prošle školske godine (2017./2018.) započela provedba školske sheme, koja je objedinila dotadašnju shemu školskog voća i povrća i program mlijeka u školama. U školsku su shemu uključeni učenici osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske.

Škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih proizvođača. Dobavljači isporučuju voće i povrće (100-150 grama po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 litre po djetetu tjedno). Isporuka voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru školske sheme odvija se najmanje jednom tjedno u dane održavanja nastave, napominje se u priopćenju.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite