Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti iz obrazovanja > Izabrana novost
 
        - +   *  

Novosti iz obrazovanja

13.4.2018

Varaždinska županija: Državna matura iz izbornih predmeta na jednom mjestu - u Ispitnom centru

Izvor: HINA

VARAŽDIN, 13. travnja 2018. (Hina), Varaždinska županija bit će prva u Hrvatskoj u kojoj će se ispiti državne mature iz izbornih predmeta održati na jednom mjestu, u Ispitnom centru, a ne kao dosad u matičnim školama, najavljeno je u petak u Varaždinu na radnom sastanku predstavnika županijske uprave i ravnatelja srednjih škola s predstavnicima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanja obrazovanja.

U pilot-projekt, čiji je cilj racionalizirati i rasteretiti škole te ispitne koordinatore pri organizaciji polaganja državne mature iz 15 izbornih predmeta, ove će školske godine u Varaždinskoj županiji sudjelovati 879 učenika. Ispitni će centar biti u Prvoj gimnaziji u Varaždinu, pa se neće morati organizirati ispit u matičnoj školi zbog, primjerice, samo jednog prijavljenog učenika. Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić istaknula je odličnu suradnju sa školama, Varaždinskom županijom i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama na pripremi ovog projekta. 

"Na jednom mjestu, u jednom ispitnom centru, provest ćemo ispite državne mature i na taj ćemo način koncentrirati sve aktivnosti uz izborne predmete u jednoj školi. Ako nam to uspije, onda bismo krenuli prema ostalim županijama koje su za to zainteresirane. Ali, na dragovoljnoj bazi, gdje postoji podrška lokalne zajednice, osnivača škola", rekla je Jukić. Dodala je kako je priprema iziskivala niz promjena u organizaciji provedbe državne mature, ali da je to učinjeno uz timski rad. 

Zvonimir Lončar, ispitni koordinator, naglasio je da će učenici i u jednom ispitnom centru imati identične uvjete propisane za provedbu državne mature po školama. "Suština je da dolazi do racionalizacije i ljudskih i tehnički resursa u školama. Ispiti državne mature, ovog izbornog dijela, još su uvijek u preklapanju sa završetkom nastavne godine. Na ovaj način škole će se moći posvetiti svom temeljnom poslu", kazao je Lončar. 

Projekt je podržao i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, a njegov predsjednik Branimir Mihalinec podsjetio je da su od početka uključeni u projekt državne mature, koji je ocijenio kao najvažniji projekt Ministarstva obrazovanja od osamostaljenja, ali da ga treba stalno unaprjeđivati. Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak pohvalio se da bilo koja srednja škola u Varaždinu može biti ispitni centar, a ove će godine to biti Prva gimnazija.

"Ovo je još jedan iskorak u Varaždinskoj županiji na području obrazovanja. To više ne čudi jer najviše izdvajamo za obrazovanje, 65 posto proračuna. To donosi rezultate, a ovo je još jedan doprinos razvoju obrazovanja“, rekao je Paljak. U ovoj školskoj godini, uz obvezne predmete na državnoj maturi (hrvatski i strani jezik te matematiku), izborne je predmet u ljetnom roku prijavilo 879 učenika. Najviše ih je prijavilo fiziku (214), i biologiju (141), a najmanje etiku, glazbeni i logiku, po dvoje učenika, te jedan vjeronauk.

Arhiva

Aktualne novosti iz obrazovanja

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite